Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Nuty
(1)
Dostępność
dostępne
(2)
Placówka
Wypożyczalnia
(2)
Autor
Betlej-Furman Grażyna
(1)
Górska Marta
(1)
Loba-Wilgocka Urszula
(1)
Woźniak Beata
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Boże Narodzenie
(1)
Kluski
(1)
Kolędy
(1)
Kuchnia Polska
(1)
Pierogi i pierożki
(1)
Potrawy wigilijne
(1)
Gatunek
Książki kucharskie
(1)
Poradnik
(1)
2 wyniki Filtruj
Książka
Nuty
W koszyku
Album zawiera opis tradycji i obrzędów związanych z Bożym Narodzeniem, a także zbiór najpiękniejszych polskich kolęd oraz pastorałek, m.in. Anioł pasterzom mówił, Dzisiaj w Betlejem, Gdy śliczna Panna. Zapis nutowy utworów został wzbogacony o akordy ułatwiające wykonanie początkującym muzykom – zarówno na instrumentach klawiszowych, jak i gitarze. Ponadto w publikacji zgromadzono receptury na dania wigilijne – znalazły się w niej przepisy na takie tradycyjne potrawy, jak zupa migdałowa, karp po żydowsku czy kutia. A ponieważ na świątecznym stole nie może zabraknąć wypieków – zamieszczono tu również receptury na typowo bożonarodzeniowe ciasta i ciasteczka.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 398 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Swojska Kuchnia)
Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki to prawdziwa poezja polskiej kuchni. Potrawy te wprowadzają domowy klimat, miło jest przygotowywać je w towarzystwie – lepienie pierogów w większym gronie to prawdziwa przyjemność! Tradycyjne przepisy autorka wzbogaca o zdrowe, naturalne dodatki, które sprawiają, że są to dania pełnowartościowe odżywczo. Uwzględnia przy tym rytm pór roku, proponując na zimę np. farsz z kasz, fasoli i soczewicy, na wiosnę i lato – botwinkę, młodą pokrzywę, cały bukiet ziół i sezonowe owoce, a na jesień – grzyby i orzechy. Znajdziemy tu też pomysły na wykorzystanie regionalnych specjałów z owczego mleka takich jak sery typu bryndza i oscypek, które są obecnie dostępne w całej Polsce.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej